Skivmässor

LJUNGBY Det är en skivmässa på gång i Ljungby igen. Den 14 dec är det dags för en fortsättning på den framgångsrika mässan som hölls inför julen. I december 2017 startade Henrik Jensen och Jimmy Ax en skivmässa i Ljungby. Det kom många säljare och intresserade. Försöket slog väl ut och och till påsken är det dags för en ny mässa. Lördag den 14 dec slår portarna upp på Godsmagasinet i Ljungby, och arrangörerna räknar med att utbudet blir bredare den här gången. 


Det är väldigt väl besökt och omtyckt skivmässa vi håller. Vi försöker att ha olika säljare hela tiden för att det skall bli ett stort utbud av säljare, Något som är otroligt är när man fynda dom där lite mer udda vinylskivorna man letar efter. Utbudet är väldigt stort där man kan hittar både 7"singlar, maxi 12" och vinylskivor och det är allt från pop musik till hårdrock.


– Det kommer försäljare med en massa vinylskivor, men en del har också med sig cd, berättar Henrik Jensen. Vinylen slår rekord och det märks att dom verkligen kommer tillbaks. De tidigare mässorna har lockat många besökare, och eftersom det är fri entré blir det ju större möjligheter till att fynda skivor.


Mässan innehåller det mesta från 50-tals-musik till nytt, och det finns en hel del hårdrock. Intresset för udda vinyler med färgade skivor har ökat och för bootlegs, inspelningar av konserter, säger Henrik. Det förrekommer en del bootlegs som kan hitta med olika konserter av en grupp.

Skivmässor


En skivmässa är en loppmarknad för musik. Säljare är både privatpersoner och företag. I sortimentet finns oftast vinylskivor, cd, dvd, t-shirts och annat med koppling till musik. Största delen av utbudet är begagnat och man hittar både billiga reaskivor och dyrare samlarobjekt. De flesta skivmässor tar entréavgifter av besökare och det är inte ovanligt att köparna har med skivor som bytesobjekt.

Mässan i Hova, brukar anordnas lördagen före midsommar och är Sveriges äldsta skivmässa. Den sträcker sig över två helgdagar, där söndagen ägnas åt handel med 78-varvare. I konkurrens med Hova räknas skivmässan i Solnahallen i Stockholm, som arrangeras två gånger per år, som Sveriges största. Utöver dessa anordnas skivmässor årligen på många av de större orterna i Sverige, samt även i en del mindre samhällen. Det finns även små orter som Ljungbys skivmässa som hålls 3 gånger om året, vilket hör till det ovanliga. Då dom flesta är bara 1 till 2 gånger om året.


Skivmässan i nederländska Utrecht räknas som Europas största skivmässa.[1] Den arrangeras två gånger om året.